lördag 24 september 2011

Storjägaren

Nu har min misstankeinfriats. Vår lilla lakritz, är en storjägare. Idag var hon ute hela morgonen och kom hem efter en stund och sitter hon vid ytterdörren och visar stolt upp sitt byte; en fågel.



Duktig kicka!


Annars har veckan inneburit uppstart av 6 vävkurser. Hjärnan var lite snurrig i onsdagskväll. Så därav inget bloggande. I dag står städning på agendan och förhoppningsvis lite svampplockning

måndag 19 september 2011

Vävmässa 2011

I helgen tog jag en liten tur till Borås och Vävmässan som för denna gång var förlagt dit. Vävmässan återkommer vart tredje år och alltid på olka städer i Sverige.


En av uppgifterna i skolan denna termin är att sticka en produkt, samt att sticka flerfärgsstickning i ett mönster jag själv designar. Jag tänkte slå ihop de uppgifterna och sticka ett par sockar i två färger. På Mässan hittade jag ett härligt tvåtrådigt ullgarn i en riktig LindaGrön färg och ett ljusgrått garn som jag tänkte kombinera med varandra.
Då vi testat tvåändsstickning på skolan så slank det ner ett Z-tvinnat garn också. I en annan monter hittade jag reflexgarn. De hade förslag på att man kan virka en liten figur och virka in reflexgarnet i den. Sen är det bara att hänga den på jackan och vips har man en häftig reflex!.
Självklart hittade jag lite böcker med. Småslöjd, barn slöjdar med vuxna. Enkla saker som barn kan slöjda. Nya Vävar. Med tanke på min höst som vävlärare så vill jag kunna ge exempel på saker som är lite utvecklande, men ändå traditionellt.
Samt Börja Väv!. En härlig bok om vävning inriktat till barn. Lite som en sagobok med vävning.

Idag börjar 11 veckor av vävkurser. Jag borde vara mer nervös än vad jag är. Det känns bara kul att få börja och att ha en sysselsättning på dagarna där jag träffar människor. Det börjar bli lite rastlöst att gå hemma.

onsdag 14 september 2011

UFO och provlappar

Till skolan ska vi sticka och virka så de ser att vi kan ochjag har valt att göra provlappar och på så sätt skaffa mig ett bibliotek med tekniker som det går att känna och titta på för att få bättre känsla för hur det blir.

För att provbitarna skall hålla sig platta var det dags att dänka de och låta de torka plant så de håller sig okorvade. Ull är så tacksamt när det gäller det.



Jag hittade även mitt UFO ( Un Finished Object) mormorsrutepläden  i min pysselkorg i vardagsrummet. Där låg det några rutor och en ihopmonterad del som också behövdes plattas till. Ibland blir jag lite less på rutorna, med tanke på att det ska bli en filt islutändan, men det är kul att jag valt att göra både trekanter och några fekantiga rutor och sedan ska montera det till en fyrkantig pläd. Ingen ruta blir den andre lik och det är lite av charmen.



Vi har börjat ordna med hallen. Vi är inte riktigt färdiga med hur vi vill ha det nere, men en liten Lakritz om välkomnar er och fina skolplanscher tycker jag är en bit på vägen, vad tycker ni?

I morse tog jag med stela leder sen löprundan mig ner på golvet och körde lite yoga. Mysigt med regnet utanför och tända ljus och rökelse. Undrar om jag inte ska göra det till en morgonvana att yoga ...


Dagens ord : eftertänksamhet

måndag 12 september 2011

smartson testpilot

jag tänkte se om jag kunde få komma med i arlas frukosttest och få prova på ett frukostpaket. Frukost är nåt jag längtar till varje morgon och gladeligen äter. Gärna med bär och frukter kanske ett ägg och en hembakt knäckemacka. En kopp te till det så är livet bra.

Om någon mer blir sugen på att ansöka om att vara testpilot så ansök här
Jag ansökte om att testa Egofrukosten. Den passar mig bäst :)


Idag gjorde jag min allra första löpartur. Häftigt, härligt och roligt var det. Jag orkade betydligt mer än jag förväntade mig och med mina nya skor så kändes det som om jag flög fram.
MEN., träningsvärken kommer smygande redan nu. Får se hur glad jag är i morrn.

söndag 11 september 2011

Loppisfynd och pysselsöndag

I går innan jag tog tåget hem till Värmland svängde jag förbi Norrköping och en kompis som bor där. Hon tog med mig på loppisrunda och för en gångs skull hittade jag en del textila böcker. det blev en tröja och en glasflaska till olja också.

Böckerna är riktigt klassiska 70-tals hobbyböcker och tygerna och mönsterna tycker jag är fantastiska. Sen tänker jag att det kan vara en bra inspiration till framtida undervisning.




Dagen började med regn och det har varit sådär murrigt mysigt hela dagen, vilket lett det till en bra dag att pyssla på hemma. Vi for iväg till Blomsterlandet och införskaffade lite växter till balkongen. Även på hösten ska balkongen vara inredd.


 Väggen fick dekor av pepparblommor.



 På bordet står Ljung och Tagetes som Sambon drivit upp från frön.

Blomlådan fick fyllas av prydnadskål och mer ljung.

Jag längtar till sommaren då planen är att göra ett växthus att ha på balkongen och se till att det frodas så balkongen blir mysig att vara på. Men det blir sommarens projekt.
Nu ska det njutas av hösten med mycket te med en filt i soffan och en bra bok.

En skolvecka klar

Då var den första skolveckan avklarad. Den var minst sagt intensiv. När man studerar på distans kläms det in så mycket som möjligt på den lilla tid vi ses vid varje tillfälle.
Däremot kände jag att jag har bra koll på de tekniker vi ska jobba med tills nästa gång, stickning och virkning. I och med att vi läser mot grundskolan så är kraven på vad vi behöver kunna för att kunna lära ut lagoma.

Den kurs jag läser nu är en påbyggnadskurs på en befintlig lärarexamen. jag är folkhögskollärare och är behörig på grund av den, men står utan en vanlig lärarexamen. Min plan är att läsa in det med, men då det är ny lärarutbildning från i höst så ska jag försöka komma in på den gamla utbildningen för annars måste jag läsa två ämnen till för att kunna arbeta som slöjdlärare.... Det känns helt galet.
I Linköping skulle det gå att ordna, men då skulle jag behöva läsa på plats och med tanke på att vi precis flyttat till karlstad så är det inte optimalt.Nu står mitt hopp till karlstads Universitet och att det har samma sätt att se på mig och utbildningen så jag kan läsa de kurser jag behöver här. Plus att jag kan tillgodoräkna mig några kurser från Folkhögskollärarexamen.... Håll tummarna.

måndag 5 september 2011

Skolstart

I morgon börjar skolan för mig, på riktigt. I kväll åker jag till Linköping för att vara där hela veckan och träffa alla och komma igång.
Slöjd på distans ska jag läsa och planen i det långa loppet är att bli slöjdlärare. Med tanke på att jag läser på 50% fart och slöjden tar två år så lär det väl dröja en 8 år innan jag är utexaminerad.
Om jag har jättetur kanske jag kan räkna in nåt av det jag läst tidigare, men det ska jag inte räkna med.

Idag har jag fixat lite nya löparskor och ska försöka ta mig ut en sväng i eftermiddag innan tåget går. Vi har ett jättemysigt eljusspår precis bakom huset där skogen ger en massa härlig energi.


Jag hittade en skogsbild från Norrland som får visa hur vacker och rofylld en skog kan vara.

fredag 2 september 2011

Dags att anfalla

Dagens anfall blir vävstolen. Nu har jag varpat och det blir att dra på. Känns som om det är bra att uppdatera kunskaperna inför vävkurserna jag ska hålla.



Det blir prover i olika kypertvaranter. Tur att jag har en massa restgarner som behövs användas upp.

torsdag 1 september 2011

Fullt upp

Med tanke på att jag  är mellan jobb så måste jag säga att jag har varit väldigt effektiv de senaste dagarna.
Jag vill känna att lägenheten är mysig från att man kommer in genom dörren. Sen ska känslan vara kvar i hela hemmet.

Så här såg hallen ut i början av veckan...
Det var en tråkig persikolik färg som skar sig till det mesta. Jag fick kompromissa med sambon att behålla pärlsponten.

Jag skaffade en hink vit färg och satte igång och  måla.
så här är resultatet

Ljusbollarna har jag köpt på Bindi Design.
Draperiet till kontoret/klädkammaren är ett loppisfynd som passade perfekt i dörren.

 Sigge inspekterar resultatet.





 Skolplanscher vi fyndat får pynta på kattsandsbänken





I yttre hallen har vi placerat en sekretär som precis fick plats. Även där får skolplanscher pryda väggarna

Äntligen har vi ett hem som känns riktigt på nåt sätt. Det är vårat hem som vi bygger tillsammans. Det är fint!